VLC čtení titulků syntezátorem – „automatický dabing“

VLC již ve verzi 2 mělo jako nahratelný plugin přeposílání titulků do syntezátoru hlasu. Od verze 3 se stal součástí základního programu. Tato část se však zdá na okraji zájmu programátorů, takže má své chybičky.

Návod bych směřoval na Windows 11.

Nejdříve je nutné nainstalovat hlasovou podporu. NastaveníČas a jazykHlasy … měl by být Microsoft Jakub. Pokud není, kousek dolů je tlačítko přidat.

VLC 3.0 bohužel používá interface z Windows 10 (možná dokonce 7). Hlas tedy nelze nastavit z tohoto místa le přes Spustit (Win + R) a zadání (odkaz 1):

Rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL %SystemRoot%\System32\Speech\SpeechUX\sapi.cpl,,1 

Já jsem zde měl pouze Microsoft Zira Desktop a Microsoft Jakub chyběl. Jakuba tedy musíme přidat úpravou v registrech. Klíč s nastavením stávajícího systému je:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Speech_OneCore\Voices\Tokens\MSTTS_V110_csCZ_Jakub

Starý interface však je:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Speech\Voices\Tokens\TTS_MS_EN-US_ZIRA_11.0

Proto je potřeba adresář „nového“ Jakuba naimportovat do adresáře s nastavením „starého“ interface. Pokud bdete mít cesty v registrech stejné jako já, připravil jsem soubor registru k importu:

Pak už by měl být na předchozím odkazu 1 dostupné zvolit hlas Jakub:

Pak už jen stačí otevřít VLCNastavení (Ctrl+P) → dole zvolit Zobrazit nastaveníVšeVideoTitulky / OSDModul vykreslování textu zvolit Syntéza řeči pro Windows.
Pro vypnutí syntézy a opětovné zobrazování textu se v této volbě musí přepnout na Automaticky.

Ve VLC pak stačí spustit film a zvolit správné titulky (pozor: v textové podobě – např.: DVD má titulky vloženy jako obrázek a systém nic číst nebude).

Občas se stane, že systém zatuhne a poslední repliku začne opakovat stále dokola. Zatím jsem lepší řešení nenašel, a tak v tomto případě je potřeba ve VLC dát stop a vybrat místo ke znovu přehrávání.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »